21 stycznia 2010

Gofry tradycyjne

Przygotowanie: 45 min.
Dla 8 osób.
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 50 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do utartej masy wraz z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać płynny miód.
Gofrownicę rozgrzać, natłuścić olejem. Nakładać porcję ciasta, piec gofry na złotobrązowy kolor. Przed podaniem oprószyć je lekko cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz