4 czerwca 2010

Popcorn

Przygotowanie: ok. 15 min
  • 200g popcornu do prażenia
  • masło lub olej
  • sól

Na patelni rozgrzać olej lub roztopić łyżkę masła. Wrzucić ziarna kukurydzy (tak by leżały mniej więcej miejsce przy miejscu, rozkładając się na patelni równomiernie). Przykryć patelnię! Smażyć na średnim ogniu do czasu aż wystrzelą wszystkie ziarna. Przesypać popcorn do miski i posolić.
Opcjonalnie można rozpuścić na osobnej patelni kilka łyżek masła z odrobiną soli i polać nim świeżo przygotowany popcorn.


Komentarz: Pamiętać by solić tylko raz (albo maślany sosik, albo kukurydzę). Za słony to nawet popcorn może stać się niesmaczny :P

2 komentarze:

  1. Hehe :P
    Chyba kazdy wie, jak sie robi popcorn, ale super pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie każdy XD Ostatnio się przekonałam, że nie każdy :P Ale przez to pisanie samej mi się zachciało popcornu... Trzeba będzie uzupełnić zapasy w domu.

    OdpowiedzUsuń